Het begint tijdens het brouwproces. In het brouwwater wordt mout (dit zijn geplette, gedroogde graankorrels) toegevoegd. Meestal gerst, maar bij Oedipus gebruiken ze verschillende soorten graan voor veel verschillende soorten bijzondere bier. Het beslag (mout + water) wordt verwarmd tot ongeveer 80 graden. Hierbij veranderd de structuur van de eiwitten in het graan, maar belangrijker is dat de suikers uit de granen grotendeels oplossen in het brouwwater. Deze suikers zijn nodig voor het vergisten van alcohol in het bier later in het brouwproces. Door het verlies aan suikers zitten er relatief meer eiwitten en voedingsvezels in 100 gram bierbostel dan in 100 gram ‘nieuw’graan. Na dit proces worden de granen er uitgefilterd. Nu gaan wij ermee aan de slag. Nadat de verwarmde granen zijn opgevangen, laten we het afkoelen. Deze granen zijn nu nog niet bruikbaar voor een tweede leven in brood, maar krijgen nog een korte, natuurlijke behandeling. Dan verdelen we de granen in de juiste hoeveelheden voor de bakker en worden ze op transport gezet.

Oedipus is een microbrouwerij gevestigd in Amsterdam Noord. Hier wordt een groot deel van hun fantastische speciaalbieren gebrouwen. In hun bieren streven de brouwers de samenhang tussen de uiteenlopende smaken die in hun bieren naar voren komen, maar elk bier is een bijzonder biertje op zich. Er moet een geheel zijn tussen de smaak, de naam van het bier, de achtergrond van waaruit het bier ontstaan is en het etiket. Zo komen hun bieren ook tot de ongewone namen als bijvoorbeeld “Mama”, “Mannenliefde”, “Kinderyoga”. Naar eigen zeggen wil Oedipus laten zien welke kanten je allemaal op kunt gaan met bier, en niet alleen met smaak, maar ook met de hele beleving. 

Uit vaak zelf bakken, onderzoek en literatuur is gebleken dat bierbostel nog een eigenschap heeft die invloed heeft op het brood. Herinneren jullie je nog het brouwproces? Hierbij veranderd de structuur van de eiwitten: ze denatureren. Gluten, een eiwit dat invloed heeft op de structuur van het brood, ondergaat deze verandering ook. Gluten zorgen er normaal gesproken voor dat een brood lekker luchtig wordt. Een brood van 100% bierbostel zou daarom ook plat en zwaar zijn. Gelukkig hebben we een geweldige bakker die er heerlijk brood mee weet te bakken!

Zonder brouwerij geen bierbostel, en zonder bierbostel geen brood. In de brouwerij van Oedipus begint het. Hier spreken we met Paul & Sander, de brouwers van Oedipus, over het ‘upcyclen’ van de bierbostel en begint het verhaal van ons graan. Ons graan moet namelijk heel wat doorstaan voordat het een brood is.

 

OEDIPUS BREWING

www.oedipus.com

Gedempt Hamerkanaal 85, 1021 KP Amsterdam

info@oedipus.com

© 2018 by BrouwBrood Amsterdam.

BrouwBrood

Lokaal, Duurzaam en Gezond

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon

BrouwBrood B.V. i.o.

KvK: 70205779

BTW nummer: 

Bank: NL30 SNSB 0705799263

Tel: 06 - 24481448