BrouwBrood gebruikt de bierbostel van brouwerijen op een circulaire economie. Door bierbostel te gebruiken om ‘nieuwe’ grondstoffen te vervangen bij het bakken van broden, wordt meer dan een kwart aan ‘nieuwe’ grondstoffen kan worden bespaard. Daarnaast koppelt BrouwBrood op deze manier twee ambachten aan elkaar.

Een product is soms al vrij eenvoudig circulair te maken. Denk bijvoorbeeld aan een product waarvan het ontwerp veranderd wordt zodat het maar 20 onderdelen in plaats van 40 onderdelen heeft. Zo’n product met minder onderdelen is veel eenvoudiger te repareren zodat het langer mee kan. Er bestaat ook een kledingdraad die steeds weer opnieuw gebruikt kan worden om (kleding)stoffen te maken door het kledingstuk uit elkaar te halen.

 

BrouwBrood heeft het idee ontwikkeld aan de hand van de circulaire economie. In de huidige lineaire economie wordt een product na gebruikt in de vuilnisbak gegooid, terwijl het heel goed te hergebruiken kan zijn. In de circulaire economie krijgen afval en reststromen een tweede leven, (grond)stoffen behouden hun waarde of worden ‘geupcycled’ voor hergebruik. Bovendien gaat dit alles niet ten koste van de economische groei; door grondstoffen te hergebruiken zou juist veel geld bespaard kunnen worden en is de belasting op het milieu ook nog eens lager.

BrouwBrood is niet zonder reden in Amsterdam begonnen: de gemeente Amsterdam heeft een plan opgesteld om in 2025 koploper te zijn op het gebied van de circulaire economie. Het doel is:

·   30% minder import grondstoffen

·   3600 nieuwe banen

·   € 480 miljoen extra omzet

·   400 kton CO2-besparing per jaar

·   150 nieuwe startups

BrouwBrood draagt hier haar steentje aan bij, en hoopt ook andere ondernemers te inspireren om te werken volgens de circulaire economie.

 

CIRCULAIRE ECONOMIE

© 2018 by BrouwBrood Amsterdam.

BrouwBrood

Lokaal, Duurzaam en Gezond

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon

BrouwBrood B.V. i.o.

KvK: 70205779

BTW nummer: 

Bank: NL30 SNSB 0705799263

Tel: 06 - 24481448