Het verhaal van BrouwBrood begint met vier studenten van de Universiteit van Amsterdam die het vak ‘Wetenschap in de Praktijk’ volgden. De consultancy case was voor Brouwerij t’ IJ. Speciaalbier doet het namelijk goed en de vraag stijgt. Met een grotere vraag stijgt de productie en dat zorgde ervoor dat de brouwerij zich ging afvragen wat er met het restproduct bierbostel, oftewel ‘Brewers Spent Grain’ kan worden gedaan. Uit ons onderzoek bleek dat bierbostel zorgt voor 80% van de totale hoeveelheid aan restproducten in de brouwerij. Niet te missen dus! Aan ons de opdracht om een oplossing te zoeken. Bakstenen, bio-ethanol, voedingsbodems, we hebben het allemaal voorbij zien komen, maar uiteindelijk is ervoor gekozen te beginnen bij het bakken van broden.

Brood van het restproduct van bier. In samenwerking met Hartog’s Volkoren en Oedipus. Een lokaal Amsterdams product dus, waarvan de productie zo groen mogelijk wordt gehouden. Maar hoe zag de start eruit?

Waarom? In brood zagen we een link met de brouwerij: naast het gebruik van dezelfde basis ingrediënten (graan, water en gist) is een lekker broodmandje heerlijk bij een bijzonder biertje. Een perfecte combinatie. Dus besloten we een bedrijf te starten nadat we de consultancy case hadden afgesloten. Een andere brouwer diende zich aan. Oedipus in Amsterdam-Noord deelde dezelfde ideeën over een duurzame economie en zo was de zoektocht naar een bakker begonnen!

En deze vonden we in Hartog’s Volkoren. Een echte bakker die uitsluitend met volkoren meel werkt, en graag wilde meewerken aan de productontwikkeling. Na veel proeven, vormgeven, omgooien en weer opnieuw beginnen zijn we nu klaar om ons brood te gaan verkopen. Maar wat is er zo speciaal aan? Een gezond brood met minder suikers (want die zitten in het bier). Een brood dat een restproduct hergebruikt waardoor ongeveer 30% graan per brood bespaard wordt. Dit heerlijke brood vormt een perfecte match met een bijzonder biertje van Oedipus op het terras. Om het allemaal zo duurzaam mogelijk te maken houden we het productieproces lokaal. Een Amsterdamse bakker, Amsterdamse brouwerij en Amsterdamse klanten.

Naast onze duurzame focus streeft BrouwBrood naar een inclusieve samenleving. Wij hopen hier in de toekomst aan bij te dragen door werkplekken te creëren voor zowel studenten als mensen uit kwetsbare groepen. Mensen uit beide groepen zal zo de kans worden geboden mee te draaien in een duurzame onderneming waarbij ze intern worden opgeleid tot ondernemer en kennis kunnen nemen van alle facetten van duurzaam ondernemerschap en zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het besturen van het bedrijf. Op deze manier blijft BrouwBrood een onderneming  van, en voor studenten en mensen uit kwetsbare groepen.  

 

ONS VERHAAL

© 2018 by BrouwBrood Amsterdam.

BrouwBrood

Lokaal, Duurzaam en Gezond

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon

BrouwBrood B.V. i.o.

KvK: 70205779

BTW nummer: 

Bank: NL30 SNSB 0705799263

Tel: 06 - 24481448