Bananenbrood, de nieuwe hype!

Je leest en ziet het steeds meer de laatste tijd. Bananenbrood. Het is de nieuwste hype op het gebied van voeding. Overal duikt het nieuwe brood op, op social media worden er hele posts aan gewijd, op websites worden er blogs over geschreven en op youtube worden er video’s over gemaakt.

Maar wat is het nou precies Bananenbrood? Is het gezond en waar komt het eigenlijk vandaan? Allemaal vragen die de meeste van ons niet weten. Wij geven je antwoord op deze vragen in dit blog.

Wat is bananenbrood precies?

Bananenbrood is een beetje een gek woord voor wat het precies is. Want het ziet er namelijk meer uit als een cake dan als brood. Er is dan ook regelmatig verwarring over bananenbrood en bananencake. Het verschil tussen deze twee zit hem in de voedingswaarde. Technisch gezien mag je alles waar een bepaald percentage bananenpuree in verwerkt zit bananenbrood noemen. 

Wij vinden dat alleen niet helemaal eerlijk. Helaas zijn er geen echte regels voor het gebruik van de term bananenbrood. Wat er volgens ons wel zou moeten zijn. Want bananenbrood klinkt als een gezond tussendoortje en helaas zijn er tegenwoordig veel recepten wat de term brood niet verdient. De hoeveelheid suiker en boter die erin verwerkt wordt maakt het meer een cake dan brood. Een bananenbrood hoort wat ons betreft gemaakt te worden van een voedzaam en volkoren meel, bevat uitsluitend natuurlijke suikers en wordt het liefst zonder lactose gemaakt.

Is bananenbrood gezond?

Die vraagt kan je alleen beantwoorden aan de hand van de ingrediënten die je gebruikt en van de ingrediënten die er in de bananenbrood mix die je gebruikt zitten. Gebruik je boter, suiker en andere ongezonden ingredienten, dan is je bananenbrood niet gezond nee. Maar gebruik je alleen wat ei, water en een bananenbrood mix zonder toegevoegde suikers? Dan is jouw zelfgebakken bananenbrood zeker gezond. 

Alles staat of valt dus met wat je gebruikt. 

Waar komt bananenbrood vandaan?

Er is wat discussie over hoe en waar het bananenbrood recept nu precies is ontstaan. Volgens Wikipedia werd het rond de jaren 1870 in de Verenigde Staten geïntroduceerd door huisvrouwen die hun overgebleven bananen zo een tweede leven gaven. Er zijn ook versies bekend waar het ging om huisvrouwen uit Midden Amerika.

Andere zeggen dat het bananenbrood wereldwijd bekend werd toen er een recept in het boek Chiquita Banana’s Recipe Book stond en deze werd uitgegeven in 1950. 

Het komt er op neer dat her ergens begin vorige eeuw werd geintroduceerd en dat het recept dus al geruime tijd mee gaat. Inmiddels in het bananenbrood wereldwijd een favoriet recept voor een lekker en gezond tussendoortje of ontbijt. 

Waar koop je bananenbrood

Dat hangt een beetje af van wat je zoekt. Een afgebakken bananenbrood koop je in de supermarkt of bij de bakker. Wil je echter zelf aan de slag dan ben je op zoek naar een lekker bananenbrood mix. Wij zijn zelf fan van Panash. Zij hebben een heerlijke bananenbrood kaneel mix ontwikkelt. Met zowel een standaard als vegan recept is het gegarandeerd smullen.