Wat heb ik nodig om zelf brood te bakken?

Zelf brood bakken is populair. Maar wat heb je er eigenlijk voor nodig? In deze blog vind je tips en ervaringen van een thuisbakker. Op die manier kan jij verschillende soorten brood thuis bakken. Leuk, lekker, voedzaam en vaak ook nog eens hartstikke gezond.

Wat gebruik ik om brood te bakken:

Het kneden doe ik met de hand. Ik heb ook een Kenwood kneedmachine maar gebruik hem eigenlijk zelden. Mijn broden worden mooier als ik met een bepaalde methode met de hand kneed. Voor de uitleg van deze methode zie recepten. Voor het kneden van pizzadeeg en cakes, gebruik ik hem wel.

Bakvormen

Het afbakken van het brood doe ik in een gewone oven van het merk Siemens, dus ik heb geen speciale broodbakoven. Ik leg er voor het bakken van pizza en vloerbroden een baksteen in. Deze steen zorgt voor een krokante onderkant van het brood en geleidt de warmte beter.

Ons dagelijks busbrood bak ik in gietijzeren of plaatstalen bakblikken. Ik heb ze in verschillende formaten. De meeste heb ik gekocht via internet of op rommelmarkten waar je soms leuke antieke bakvormen tegenkomt.. Er passen er precies drie naast elkaar in mijn oven.

Weegschaal

Voor het afwegen van de juiste hoeveelheden gebruik ik een digitale weegschaal en maatscheppen waarmee ik theelepels en eetlepels kan afmeten.

Baksteen

Bij internet heb ik een baksteen gekocht. Dit is een steen van chamotte die de warmte heel goed vast kan houden en geleidelijk weer afgeeft. Je kunt kiezen tussen een pizzasteen of een broodbaksteen.

Schalen

Bij de Blokker heb ik deze glazen schalen gekocht. De kleine schaal gebruik ik om op de grote schaal te zetten om het deeg te laten rijzen. Schalen met een deksel van het merk Rosti Mepal Volumia zijn ook ideaal. Ik laat het deeg buiten de oven rijzen en dan is het fijn als je de schaal kan afsluiten tegen de tocht. Ik heb inductieplaten en die maak ik een beetje warm om het deeg op te laten rijzen.

Snijmachine

Brood blijft langer vers als je het ongesneden bewaart, dus staat er standaard een snijmachine van het merk Graef bij mij op het aanrecht. Ik bak ook op bestelling en je kunt dan je brood gesneden of ongesneden bestellen. Ikzelf snijd mijn brood graag dun (stand 8,5) en roggebrood nog dunner.

Rijsmandjes

Voor het rijzen van vloerbroden gebruik ik deze rijsmandjes die ik op internet gekocht heb. In plaats daarvan kun je ook een vergiet gebruiken met een theedoek erin. Die moet je dan wel goed met meel bestuiven zodat het deeg niet vastplakt aan de theedoek.

Gilettemesjes

Om brood in te snijden gebruik ik de goedkoopste gilettemesjes die er zijn. Wel voorzichtig mee omgaan want je hebt je zo in je vingers gesneden.

Afkoelroosters

Om mijn brood af te laten koelen heb ik op een rommelmarkt 3 antieke afkoelroosters gekocht. Ze hangen in de keuken aan de muur en zijn heel decoratief.