Het verschil tussen bruin- en volkorenbrood

Heel veel mensen weten niet wat het exacte verschil is tussen bruinbrood en volkorenbrood. 

Wel weet bijna iedereen dat brood gemaakt wordt van graan. Dit kunnen tarwe, maïs, spelt, rogge of andere graansoorten zijn. In dit artikel wordt behandeld wat het verschil is tussen bruinbrood en volkorenbrood.

Volkorenbrood

Volkorenbrood bestaat volledig uit volkorenmeel. Volkorenbrood bevat de meeste voedingsstoffen zoals vezels, mineralen en vitamines. Dit komt omdat volkorenmeel wordt gemaakt van de gehele graankorrel. Een graankorrel bestaat uit drie onderdelen, namelijk: de zemel, de kiem en de meelkern. De vezels, vitamines en mineralen bevinden zich voornamelijk in de zemel. In de kiem van de graankorrel zitten goede vetten, maar ook nog een deel mineralen en vitamines. In de meelkern zitten koolhydraten en eiwitten.

Bruinbrood

Bruinbrood wordt gemaakt van tarwemeel. Voor dit meel wordt gebruik gemaakt van zowel volkorenmeel als bloem, waarbij de combinatie meestal 50/50 is. Er wordt maar een deel van de eerder genoemde graankorrel gebruikt, waardoor bruinbrood niet zoveel voedingsstoffen bevat als volkorenbrood. 

Verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen wordt volkorenbrood dus gemaakt vanuit de gehele graankorrel en bestaat deze dus uit volkorenmeel en wordt bruinbrood gemaakt door middel van een combinatie van een deel van de graankorrel en bloem. Doordat volkorenbrood meer voedingsstoffen bevat dan bruinbrood, omdat er wèl gebruik wordt gemaakt van de gehele graankorrel, is volkorenbrood dus gezonder.

Voordelen van volkorenbrood ten opzichte van bruinbrood

De hele graankorrel is verwerkt in volkorenbrood en niet in bruinbrood. Hierdoor bevat het meer voedingsstoffen en helpt het om op gewicht te blijven, helpt het mee aan een goede darmwerking en een optimale spijsvertering. In volkorenbrood zitten ook veel vezels en vezels helpen om je lichaam een vol gevoel te geven, waardoor je minder snel honger hebt en dus minder snel gaat eten.