Recept voor wit brood

Om als thuisbakker te beginnen met brood bakken is wit brood een goede start. Dit basisrecept kan gebruikt worden om een standaard wit brood te maken, maar je kunt ook een aantal ingrediënten veranderen of toevoegen om zelf een mooie creatie te maken.

Benodigdheden:

  • 500 gram bloem

  • 10 gram zout

  • 20 gram boter

  • 300 milliliter lauw water

  • 7 gram gedroogde gist

Stap 1

Meng alle bovengenoemde ingrediënten in een kom en meng deze gedurende tien à twaalf minuten. Dit kun je zowel met de hand doen of met een mixer. Met de hand zul je iets langer moeten kneden om er voor te zorgen dat het brood goed kan rijzen.

Stap 2

Vet een kom goed in en leg de geknede bal deeg in de kom. Zet de kom op een warme plek neer zodat het deeg gedurende 60 minuten goed kan rijzen. Het deeg moet ongeveer verdubbeld zijn in grootte nadat de 60 minuten voorbij zijn.

Step 3

Haal het deeg uit de kom en leg het neer op het aanrecht. Begin met het uitdrukken van alle lucht en maak een grote rechthoek van het deeg. Zorg ervoor dat de korte zijde iets smaller is dan de lengte van de cakevorm of broodvorm die jij gebruikt.

Stap 4

Rol de grote rechthoek met deeg op vanaf de korte zijde en leg deze met de naad naar beneden in de cakevorm of broodvorm. Dek dan de vorm af met vershoudfolie en laat het wederom ongeveer 60 minuten rijzen tot het verdubbeld is in hoeveelheid. Verwarm de oven, als het deeg bijna klaar is met rijzen, voor op 220 graden.

Stap 5

Stop de cakevorm of broodvorm in de oven en bak het deeg voor ongeveer 40 minuten in de oven op 220 graden tot het brood goudbruin en gaar is. 

 

Haal het brood uit de oven en je kunt genieten van een heerlijk wit brood. Mocht je dit nou kaal vinden kun je maïs zaden of pompoenzaden aan het deeg toevoegen om er geen standaard wit brood maar een maïsbrood of pompoenbrood van te maken. Of je kunt natuurlijk pitten toevoegen aan de bovenkant van het deeg, zodat het geen ‘saaie’ korst wordt, maar één met pitten erop. Dit geeft ook nog wat extra smaak aan de korst.